Spooktelefoontjes, hoe kom je er vanaf?

  • 15 september 2016
  • Erik Brokkaar

Op de afdeling Support van gnTel ontvangen we regelmatig vragen van gebruikers die, vaak meerdere malen achter elkaar ‘spooktelefoontjes’ krijgen. Deze telefoontjes hebben een raar en ongeldig afzendernummer (vaak 100, 101 of 1000) en wanneer er wordt opgenomen krijgt men niemand aan de lijn. Omdat ze soms wel uren achter elkaar de telefoon laten rinkelen, zorgt dit begrijpelijkerwijs voor veel frustratie bij onze gebruikers. We leggen daarom graag uit waar deze telefoontjes vandaan komen en wat er tegen kan worden gedaan. De oorzaak is te vinden in zogenaamde ‘SIP-scanners.’

Wat is een SIP-scanner?

Dit zijn programma’s die geautomatiseerd het hele internet afspeuren op zoek naar slecht beveiligde SIP-toestellen. Hackers gebruiken dergelijke programma’s in de hoop om uit te kunnen bellen via bijvoorbeeld een verkeerd geconfigureerde VoIP-PBX. Deze programma’s werken door ‘SIP INVITE’ berichten naar willekeurige apparaten – IP-adressen – op het internet te sturen. In sommige gevallen reageert een toestel hierop door te gaan rinkelen.

Hoe kun je SIP-scanners blokkeren?

Omdat het gnTel platform goed is beveiligd, komen dergelijke ‘spooktelefoontjes’ niet via ons platform bij het toestel aan. Daarom kunnen we deze telefoontjes ook niet blokkeren, dat moet op de eigen router, firewall of op het toestel zelf plaatsvinden. Op het toestel kan worden ingesteld dat het toestel alleen maar ‘INVITE’ berichten mag accepteren vanaf bekende SIP-servers. In sommige gevallen wordt dit in centrales of toestellen omgeschreven als ‘Allow Anonymous Calls’ of ‘Direct IP calls’. Dit kan dan worden uitgezet om deze gesprekken te weigeren. Hoe de instelling precies heet, kun je vinden in de handleiding van jouw centrale of toestel of je kunt het navragen bij jouw leverancier of importeur van het toestel dat je gebruikt.

Spookvrij

Op je router of firewall kun je instellen dat SIP-berichten naar de toestellen alleen maar vanaf gnTel IP-adressen mogen komen. Het IP-adres wat daarbij van belang is, is het IP-adres van de gntel SIP-server. Door berichten van/naar poort 5060 (de SIP-poort) te limiteren tot dit IP-adres, voorkom je dat de berichten van de SIP-scanners een toestel bereiken. Iedere router/firewall heeft een eigen manier van instellen, dus ook hier is de handleiding de beste plek om informatie te vinden over hoe dit ingesteld kan worden, of kan de leverancier of importeur om hulp gevraagd worden.

Reacties

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *